Vipassana

Eind juli heb ik een 3 daagse Vipassana ‘opfrissingscursus’ gevolgd. Dit keer niet in India maar in Dilsen-Stokkem. Verschillen: je mocht veel vaker kiezen of je op je eigen kamer (=slapen) of id grote zaal wilde mediteren, er was een prachtige tuin en.. chocoladepudding! Voorwaarde voor een korte cursus is dat je een keer eerder een 10-daagse cursus hebt gevolgd. Gevolg: minder gerommel tijdens de groepsmeditatie sessies. Grote thema voor mij bleek ‘loslaten’. Loslaten, loslaten, loslaten. Angsten, projecties, weerstand, pijn, afleiding. Klinkt nogal serieus, dat was het eigenlijk ook. Ik had zo veel pijn in mijn linkerbovenarm dat ik dacht dat hij eraf zou vallen (voor alle duidelijkheid: je mediteert 10u/dag, zonder te bewegen, in stilte, zonder contact te zoeken met anderen). Maar ik heb ‘erdoorheengezeten’. Geprobeerd niet te reageren op de prikkels die ik kreeg, geen onbewuste acties te ondernemen/bewegingen te maken en dus gewoon.. te zijn. Mijn lichaam te observeren, zonder oordeel. Zonder het te willen veranderen. Het proces van komen en gaan ad levende lijve ondervinden. Niet weglopen, blijven. Ademen. Zitten. Aan het eind voelde ik me – jaja- verlicht. Van zorgen, van twijfels, van angst. Veilig. Sterk. Interesse? Je kan me altijd mailen voor vragen of vind zelf de antwoorden via http://www.dutch.dhamma.org.

 

Leave a Comment